Utrechts Nieuwsblad, woensdag 7 februari 1996

Legendarische musicus geeft kroegoptreden

Een opsomming van alle platen waar Richard Sinclair op heeft meegespeeld zou al gauw een kolommetje van deze pagina vullen. Zeker zeventig, schat de Brit zelf. En daar zit minstens een half dozijn absolute Britse rockklassiekers bij. Maar deze week is hij solo op tournee in ons land en doet daarbij niet zelden de kleinst denkbare podia aan. Dat maakt deze man echter niet minder legendarisch.

Even wat feiten. Samen met zijn broer (bedoeld wordt neef - red) Dave Sinclair, Kevin Ayers, Robert Wyatt, David Allen en Mike Ratledge speelde Richard halverwege de jaren zestig in de groep The Wilde Flowers. Ayers, Wyatt en Ratledge richtten vervolgens het legendarische avantgardistische jazzy rockgezelschap Soft Machine op.

Allen begon zijn al even illustere psychedelische hippiegroep Gong. En de broers Sinclair stonden aan de wieg van Caravan, een band die een beetje het midden hield tussen Soft Machine en Gong en zelfs in ons land in 1970 nog even de hitparade haalde met 'If I could do it all over again, I'd do it all over you'.

In Caravan combineerden de Sinclairs 'mooi' met 'eigenzinnig'. En dat deden ze ook in hun volgende groep, 'Hatfield and the North'. Toen die halverwege de jaren zeventig uiteenging werd Richard Sinclair voor enkele albums ingelijfd bij Camel.

En sindsdien? Sindsdien is Richard blijven doen wat hij altijd heeft gedaan: musiceren op het grensgebied van jazz en pop. Soms samen met voormalige Soft Machine-leden als Hugh Hopper. Soms in een hele of halve Caravan-reŁnie. En vaak ook solo. Hij is te horen op het legendarische album 'Rock Bottom' van Robert Wyatt uit 1974. En zowel op zijn in 1974 verschenen album 'R.S.V.P.' als tijdens zijn huidige tour is te horen dat de invloed van Wyatt op zijn eigen muziek altijd groot is gebleven.

Zo op papier klinkt het allemaal niet bepaald 'hip'. Niet echt enerverend in de jaren negentig. Maar schijn bedriegt. Caravan en Richard Sinclair worden op handen gedragen door het uiterst trendy neo-hippie gezelschap Ozric Tentacles, met wie Richard inmiddels ook al eens heeft meegespeeld. Waar Richard Sinelair optreedt, daar ontmoeten ambient, hippie en jazz elkaar. Een legende op vestzakformaat die op zijn meest recente album over zijn eigen carriere zingt "Playing for the pleasure. Not trying to be stars."

Do 8 feb 1996. Cafe Averecht, Utrecht. 20.00 u.

Richard solo in Utrecht (feb 8, 1996)